Wat is het?
Lagerugpijn is pijn die men voelt in de onderrug. Rugpijn heeft vele synoniemen: lagerugpijn, lumbago, door de rug gaan, enz. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gewone lagerugpijn en symptomatische lagerugpijn. Gewone lagerugpijn komt vaak voor. Deze is in medisch opzicht niet zo ernstig, maar kan wel zeer pijnlijk en lichamelijk beperkend zijn. Acute lagerugpijn wordt gedefinieerd als pijn die minder dan 7 dagen aanhoudt, chronische lagerugpijn als pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt, en recidiverende lage rugpijn als een reeks acute episoden die min of meer regelmatig optreden en zich herhalen gedurende een periode van enkele maanden tot enkele jaren.
De oorzaken
De wervelkolom is een complexe structuur waarbij alle structuren van de rug een bron van pijn kunnen zijn (wervels, spieren, tussenwervelschijven, enz.). Meestal is het onmogelijk de precieze oorsprong van de pijn, die na een paar weken spontaan verdwijnt, te bepalen. Het kan te wijten zijn aan een mechanisch probleem, een verkeerde beweging, veroudering, slechte gewoonten, enz.
Het is echter absoluut noodzakelijk een arts te raadplegen als de pijn gepaard gaat met koorts, pijn op de borst of in de buik of onverklaarbaar gewichtsverlies, het gevolg is van een groot trauma (val, klap, enz.), zwakheid veroorzaakt, darm- of urinaire problemen veroorzaakt, zich uitbreidt naar één of beide benen, tintelingen in één of beide benen veroorzaakt of als je een voorgeschiedenis van kanker, osteoporose of hiv-besmetting hebt.
Tijdens de consultatie zal de arts aan de hand van vragen en onderzoek het type lagerugpijn kunnen vaststellen. In het geval van gewone lagerugpijn is beeldvorming (röntgenfoto, CT-scan) niet zinvol. Beeld vorming is vaak een verspilling van tijd en geld voor de sociale zekerheid. Het kan ook een tegengesteld effect hebben.
Wie niet vooruit gaat, gaat achteruit
Men denkt vaak te moeten rusten, maar dat is een vergissing. Dit zal op zeer korte termijn de pijn verlichten, maar op langere termijn de lagerug pijn doen toenemen. Lichamelijke inactiviteit draagt bij tot de atrofie en de verzwakking van de rugspieren, wat de situatie verder verergert.
In geval van lagerugpijn is het raadzaam zo snel mogelijk je gewone activiteiten te hervatten. Aangezien er niets beschadigd is, bestaat er geen risico op verergering van een blessure bij het hervat-ten van een activiteit.
Lichaamsbeweging is dus de belangrijkste behandeling voor een gunstige evolutie van gewone lagerugpijn. Wateraerobics, yoga, pilates, gymnastiek, enz. zouden een positief effect hebben op mensen met rugproblemen omdat het de rugspieren versterkt. Zwemmen, fietsen en wandelen zijn andere vormen van lichaamsbeweging die de rugspieren ten goede komen. Kortom, het maakt niet uit welke sport je beoefent, als je het maar goed en met enthousiasme doet.
In het geval van chronische lagerugpijn of wanneer er een risico bestaat dat het chronisch zal worden, zal een multidisciplinaire behandeling overwogen worden. Het kan gaan om: kinesist, reumatoloog, neuroloog, specialist in fysische geneeskunde en revalidatie, pijnspecialist, enz.
Geneesmiddelenbehandeling
In geval van hevige pijn kunnen pijnstillers worden toegediend. Dit is een kortdurende behandeling om de pijn te verhelpen, maar het is geenszins een therapeutische procedure voor de behandeling van lagerugpijn zelf. Geen enkel pijnstillend ge-neesmiddel is op middellange termijn doel treffend gebleken tegen de evolutie van acute lage rugpijn.
Psychologische begeleiding
Iemand die gestrest, angstig of in een staat van de-pressie verkeert, zal meer moeite hebben om met moeilijke situaties om te gaan, ook met diegene die door lagerugpijn veroorzaakt worden zoals: een sociaal en emotioneel leven leiden, van baan veranderen, bepaalde activiteiten opgeven, nieuwe houdingen aanleren, enz. De patiënt die niet met stress kan omgaan, loopt dus nog meer kans om lagerugpijn te krijgen, die dan een bron van stress wordt.
Jouw ziekenfonds komt tussen!
Ben je op zoek naar een kinesist, psycholoog, enz.?
Bezoek onze medische centra César De Paepe voor toegankelijke en kwalitatieve zorg. Meer info?
Sport
Wij vergoeden tot €45 per jaar voor je sport- of fitnessabonnement. Meer info?
Op zoek naar activiteiten?
Ontdek de programma's van onze partners in ons magazine! Meer info?
MEDISHOP, jouw gezondheidspartner!
De Medishop biedt je een breed scala aan gespe-cialiseerde producten en paramedische appara-tuur tegen democratische prijzen. Meer info?
Zorg en hulp aan huis
Open je deur voor ons! Wij bieden jong en oud een waaier aan zorg en hulp om het leven thuis makkelijker te maken. Meer info?