Wat is endometriose?
Endometriose zal ervoor zorgen dat baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder begint te groeien. Het kan zich vasthechten op verschillende plaatsen in het lichaam zoals de eierstokken, eileiders, darmen, baarmoeder, vaginawand, blaas en urineleiders. Organen kunnen hierdoor samenkleven. Ook het middenrif kan aangetast worden en dat kan zelfs een klaplong veroorzaken. Waarom een bepaald percentage vouwen endometriose zal ontwikkelen, is nog niet geweten.
Symptomen
Dat kan lijden tot hevige pijn, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, vruchtbaarheidsproblemen, pijn tijdens het vrijen en bij het urineren en ontlasten en in het algemeen een daling van de levenskwaliteit. De ziekte kan in zeer uiteenlopende gradaties voorkomen. Sommige vrouwen hebben geen pijn, vruchtbaarheidsproblemen ... andere vrouwen moeten meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen worden.
De diagnose stellen
De diagnose is vaak een proces van lange adem. Vaststellen dat iemand endometriose heeft, is niet makkelijk. De enige manier om volledig zeker te zijn dat je endometriose hebt, is via een laparoscopie of kijkoperatie in de buikholte. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dit moet ondergaan om de diagnose te kunnen stellen. Dat een arts je de juiste vragen stelt, is ook van groot belang.
De behandelingen
Endometriose kan onder de noemer van chronische ziekte geplaatst worden.Naast pijnstillers is de anticonceptiepil de enige objectief bewezen behandelingsmethode met medicatie. De hormonen in de pil zullen de pijn meestal verhelpen, maar dus niet bij iedereen. Vaak zal het enkel de symptomen onderdrukken, maar in sommige gevallen kan het de letsels laten krimpen of stoppen met groeien. De pil bevat natuurlijk hormonen en dat kan zorgen voor onaangename bijwerkingen.
Soms is een behandeling met medicatie niet voldoende en moet er overgegaan worden tot een operatie. Dat kan in verschillende gevallen nodig zijn bijvoorbeeld als iemand zwanger wil worden of wanneer darmen of urineleiders dichtgeknepen worden, maar ook als de patiënt te veel klachten heeft en hormoontherapie niet helpt. De hormoonproductie in de eierstokken zorgt tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw grotendeels voor de letsels. Na het weghalen hiervan, komt de vrouw in de menopauze terecht. Meestal zal dat zorgen voor minder pijn, maar dat geldt niet voor iedereen, want de letsels zullen verkleinen, maar blijven. Het verwijderen van organen uit je lichaam zal ook een impact hebben op je lichaam.
Nood aan ondersteuning?
Talrijke vzw’s bieden informatie en een ruimte voor conversatie voor vrouwen en hun familie leden die last hebben van deze ziekte zoals: