04-07-2022

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score bestaat uit een schaal van 5 kleuren, van groen tot rood, gekoppeld aan 5 letters. Van A, voor voedingsmiddelen die de voorkeur genieten, tot E, voor voedingsmiddelen die je niet te vaak mag eten.

De Nutri-Score wordt berekend met behulp van een wetenschappelijk gevalideerde methode. Om de eindscore van het product per 100 g of 100 ml te verkrijgen, wordt bij de berekening rekening gehouden met de hoeveelheid gunstige elementen (peulvruchten, fruit en groenten, vezels, noten en eiwitten) en de te beperken elementen (calorieën, suikers, zout en verzadigde vetten).

Levensmiddelenproducenten of -verdelers zijn niet verplicht om de Nutri-Score te gebruiken. Naar schatting zou slechts 15-20% van de verwerkte producten de Nutri-Score op de verpakking vermelden.

VOOR

Een bijzonder efficiënt hulpmiddel

De Nutri-Score staat op de voorkant van de verpakking en is duidelijk zichtbaar en gemakkelijk te begrijpen. Met de Nutri-Score kun je zeer snel de voedingswaarde van producten van dezelfde categorie vergelijken. Het is veel praktischer en gemakkelijker te ontcijferen hulpmiddel dan de voedingswaardetabel op de achterkant van de verpakking, die details geeft over het gehalte aan vetten, suikers, zout enz. De Nutri-Score is bijzonder geschikt om de voedingskwaliteit te beoordelen van bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaarmaaltijden, soepen, frisdranken of koekjes.

Consumenten die bewuste keuzes maken

Consumenten zijn zich niet altijd bewust van hun slechte eetgewoonten. Een rood logo op de verpakking maakt duidelijk dat een voedingsmiddel niet zo gezond is als consumenten denken. Dat zou hen ertoe moeten bewegen om gezondere producten te consumeren.

Fabrikanten onder druk

De Nutri-Score staat soms in schril contrast met de marketingtechnieken van de voedingsindustrie. Een rood logo naast een mooie tijger op een doos ontbijtgranen is niet zo fraai ... Fabrikanten zijn dus verplicht om de samenstelling van hun producten te veranderen om een betere score te behalen.

TEGEN

Weten hoe je de dingen in balans moet brengen!

Het feit dat een voedingsmiddel een ongunstige score heeft, betekent niet dat het volledig moet worden geschrapt. Kaas bevat bijvoorbeeld vaak veel vet en zout en wordt daarom slecht beoordeeld. Maar, het wordt wel aangeraden om elke dag kaas te eten. Het is bovendien ook niet de bedoeling om uitsluitend producten met een A- of B-score te eten. En ten slotte houdt de Nutri-Score geen rekening met de grootte van de portie, maar is gebaseerd op een referentiehoeveelheid die is vastgesteld op 100 g of 100 ml van het product. Maar we zullen bijvoorbeeld nooit 100 ml olijfolie in één keer consumeren.

Hoe zit het met additieven, allergenen enzovoort?

De Nutri-Score geeft enkel informatie over de voedingswaarde van het product. Bij de berekening van de score wordt geen rekening gehouden met de aanwezigheid van additieven, allergenen, kunstmatige smaakstoffen enz.

Verrassingen ...

De Nutri-Score houdt geen rekening met mogelijke transformaties van het product vóór consumptie: bereidingswijze, toegevoegde ingrediënten enz. Daarom kunnen producten zoals diepvriesfrieten een A krijgen. Als je ze in de oven bakt, krijgen ze een slechtere score en een nog slechtere als je ze in de friteuse bakt. En de score kan nog slechter zijn als er zout wordt toegevoegd.

Besluit

De Nutri-Score is niet bedoeld als vervanging van de voedselpiramide. Die blijft de referentie voor een gevarieerde en evenwichtige voeding. Dat wil zeggen, met veel fruit en groenten, halfvolle of volkoren granen (pasta, rijst, bulgur ...), peulvruchten (quinoa, linzen, bonen, kikkererwten...) enz. De Nutri Score is niet perfect, maar helpt de consument bij het maken van de juiste voedingskeuzes. Verschillende studies hebben namelijk aangetoond dat de aanwezigheid van dit label het aankoopgedrag rechtstreeks beïnvloedt. Dat betekent dat mensen kleinere porties eten van producten die lager scoren.

Je ziekenfonds komt tussen!

€ 60 terugbetaling aan iedereen die een diëtist raadpleegt of de sessies van WW (Weight Watchers heruitgevonden) bijwoont en een korting op het inschrijvingsgeld en een reeks diensten bij WW. Meer info?

Op zoek naar een diëtist?

De medische centra César De Paepe bieden voedingsconsulten aan. Met of zonder zorgtraject of voorschrift betaal je alleen je remgeld, dat slechts enkele euro’s per consultatie bedraagt.