27-08-2024

Wat? 

  • Je betaalt nooit de volledige kost bij de dokter, maar alleen het remgeld. 
  • Je betaalt 0 of 1 euro voor een raadpleging bij de huisarts (als je een globaal medisch dossier hebt). 
  • Je betaalt een lager tarief in het ziekenhuis. 
  • Je betaalt minder uit eigen zak (remgeld) voor sommige geneesmiddelen. 
  • Als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming, heb je meestal ook recht op een maximumfactuur met een laag remgeldplafond​. Meer over de voorwaarden en uitzonderingen. 
  • Je betaalt een lagere zorgpremie voor de zorgkas van de Vlaamse Sociale Bescherming. 
  • Je krijgt extra kortingen, bijvoorbeeld bij De Lijn en voor de UiTPAS in je gemeente. 

Ontdek alle voordelen 

Voor wie? 

Er zijn 2 mogelijkheden: je kan recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming op basis van je gezinsinkomen of op basis van bepaalde sociale voordelen of statuten. 

Recht op basis van gezinsinkomen (inkomensonderzoek) 

Optie 1: het bruto belastbaar inkomen van je gezin is lager dan het grensbedrag. Voor de meeste personen kijken we naar het inkomen van vorig jaar, voor kwetsbare groepen kijken we naar de voorgaande maand (omgerekend naar een jaar):​ 

  Alleenstaande Per bijkomend gezinslid*
Grensbedrag 25 630,67 euro  + 4744,94 euro 
Grensbedrag kwetsbare groepen 27 550,86 euro  + 5100,42 euro 

*Iedereen kan VT aanvragen, maar een gezin wordt altijd samengesteld vanuit een titularis. We verhogen het grensbedrag met de partner en de personen ten lasten van beiden. Zij genieten allemaal een afgeleid recht op verhoogde tegemoetkoming. Een uitzondering hierop zijn kinderen in 'gedeeld verblijf' (bijvoorbeeld co-ouderschap). Kinderen die gemiddeld minstens 2 dagen per week verblijven bij de ouder waarbij ze niet ingeschreven zijn als persoon ten laste, kunnen het grensbedrag in dat gezin wel verhogen, maar hebben dan geen afgeleid recht. Deze kinderen hebben enkel afgeleid recht in het gezin waar ze als persoon ten laste ingeschreven staan. 

Kwetsbare groepen zijn: 

  • gepensioneerden en gelijkgestelden (zoals ex-kolonialen) 
  • invaliden die een uitkering ontvangen 
  • personen die minstens 3 maanden werkloos en/of arbeidsongeschikt zijn 
  • mensen met openbare dienst in disponibiliteit (3 maanden) 
  • militairen die langer dan 3 maanden arbeidsongeschikt zijn 
  • personen met een handicap 
  • personen die een overlevingspensioen ontvangen 
  • eenoudergezinnen* 
  • zelfstandigen die minstens 3 maanden in klassiek overbruggingsrecht zijn 
  • personen die een tegemoetkoming voor zorg aan ouderen van de Duitstalige Gemeenschap ontvangen (Pflegegeld für Senioren) 
  • en al wie van Solidaris in het kader van de 'proactieve flux' een brief krijgt om een afspraak te maken om je recht te onderzoeken. De proactieve flux is een gegevensuitwisseling met de overheid. Op basis daarvan proberen we gezinnen te identificeren die recht kunnen hebben op de VT. 

Voor kwetsbare groepen berekenen we het jaarinkomen op basis van je maandinkomen. Solidaris contacteert leden in deze groepen om ze uit te nodigen voor een aanvraag VT. 

*Een titularis die ofwel alleen woont met zijn of haar kinderen, ofwel alleen woont maar waarvan de kinderen gemiddeld minstens 2 dagen per week bij de titularis komen wonen (co-ouderschap), op voorwaarde dat minstens 1 kind aangesloten is als kind ten laste in het gezin van een van de ouders. Dit kan in bepaalde gevallen ook toegekend worden aan een titularis die niet de ouder is. 

 

Recht op basis van sociaal voordeel of statuut 

Optie 2: je hebt al recht op een van deze  sociale voordelen of statuten

  • een (equivalent) leefloon (3 maanden ononderbroken) 
  • een inkomensgarantie voor ouderen (IGO) of gewaarborgd inkomen voor bejaarden (GIB) 
  • een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (vroeger THAB) of allocation pour personnes âgées (APA) 
  • een kind dat om medische redenen de zorgtoeslag krijgt bij het groeipakket of de kinderbijslag (een medische ongeschiktheid van minstens 66 %, dat wil zeggen minstens 4 punten in pijler 1) 
  • een kind dat is ingeschreven als gerechtigde in de hoedanigheid van niet-begeleide minderjarige vreemdeling 
  • een kind jonger dan 25 jaar dat als gerechtigde is ingeschreven in de hoedanigheid van wees. 

De verhoogde tegemoetkoming is er ook voor je partner als jullie gehuwd zijn of wettelijk samenwonen en voor jullie personen ten laste. Als jullie feitelijk samenwonen, moet je de uitbreiding van het recht aanvragen. 

Hoe aanvragen?

Optie 1: er is een inkomensonderzoek nodig. 

  1. Vraag de verhoogde tegemoetkoming (VT) aan in een van onze kantoren. Je krijgt dan een formulier 'verklaring op eer' mee. 
  2. Vul je inkomsten en die van je gezinsleden in. Of kom hiervoor langs in een van onze kantoren. Laat het formulier door alle leden van je gezin ondertekenen. 
  3. Geef het ingevulde formulier maximaal 2 maanden na je aanvraag af in je ziekenfondskantoor, samen met alle bewijsstukken van je inkomsten. Bewijsstukken zijn bijvoorbeeld je laatste aanslagbiljet van de belastingen, je loonfiches, een attest van je werkloosheidsuitkering of een uittreksel van je pensioen. 
  4. In het kantoor overloopt een medewerker samen met jou de informatie op het formulier. Op dat moment krijg je onze voorlopige beslissing te horen. Die beslissing moet nog bevestigd worden door onze hoofdzetel. 
  5. Zodra de hoofdzetel je dossier verwerkt heeft, krijg je een brief met de definitieve beslissing. Als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming, dan krijg je meteen ook nieuwe roze klevers voor jou en je gezin. 

Maak een afspraak in een kantoor 

Optie 2: als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming door een sociaal voordeel of statuut, dan krijg je dat recht automatisch. Je hoeft hiervoor dus niets te doen. Als dat toch niet het geval is, neem je het best contact op met ons. 

Kan je je recht verliezen? 

Ons ziekenfonds is verplicht om je dossier op te volgen. Je kan je recht op de verhoogde tegemoetkoming verliezen, bijvoorbeeld: 

  • Elk jaar moeten we controleren of je inkomsten nog altijd onder het grensbedrag liggen. We gebruiken daarvoor de informatie die we van de belastingdienst krijgen. Is je inkomen hoger dan het grensbedrag, dan nemen we contact met je op voor een nieuw inkomensonderzoek. 
  • Als de samenstelling van je gezin verandert, moeten we een nieuw inkomensonderzoek doen. Een voorbeeld: toen je de verhoogde tegemoetkoming aanvroeg, was je alleenstaande. Nu komt je partner bij jou inwonen. Neem zelf contact op met ons ziekenfonds om een nieuw inkomensonderzoek te laten doen. Als jullie gezamenlijke inkomen onder het grensbedrag ligt, dan krijgen jij en je partner het recht op de verhoogde tegemoetkoming. Als jullie inkomen te hoog is, dan stopt het recht op VT. 
  • Als je op basis van een sociaal voordeel het recht op de verhoogde tegemoetkoming hebt gekregen, dan controleren we of je dat sociaal voordeel nog altijd krijgt. Als je het niet meer krijgt, dan stopt ook je recht op VT.