Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering van Solidaris Brabant komt tussen waar de verplichte verzekering niet of weinig tussenkomt.

Curatieve tandzorg

Curatieve tandzorg is een breed begrip. Het omvat trekken van tanden, vullen van tanden, bewarende verzorging, mondradiologie, kleine mondchirurgie, toeslagen voor dringende technische verstrekkingen.

Facultatieve verzekering

Om de dekkingen van de verplichte en aanvullende verzekering aan te vullen, stellen wij je de tandverzekering Dentimut Plus en de hospitalisatieverzekeringen AHV, Hospimut en Hospimut Plus voor.

Globaal Medisch Dossier (GMD)

Je GMD wordt bijgehouden door je huisarts en bevat al je medische gegevens. De huisarts opent en beheert het GMD. De kosten voor de opening van het GMD worden volledig terugbetaald door de mutualiteit.

Orthodontie

Met orthodontie worden slechte tandposities en vervormingen van de kaak gecorrigeerd om de mond- en tandgezondheid en esthetiek van de patiënt te verbeteren. Een orthodontiebehandeling kan op elke leeftijd uitgevoerd worden.

Parodontologie

Parodontologie betreft aandoeningen van het tandvlees, de tandholtes en het tandbeen.

Preventieve tandzorg

De door de tandarts uitgevoerde onderzoeken en tandverzorging om aandoeningen op te sporen voordat deze verergeren. Het betreft mond- en tandonderzoek, parodontaal onderzoek (DPSI-test), verwijderen van tandsteen, profylactisch reinigen, verzegelen van putjes en groeven en preventieve raadplegingen.

Remgeld

Het deel van het wettelijk tarief dat je, na tussenkomst van de mutualiteit, zelf betaalt. Ook persoonlijk aandeel genoemd.

Tandprotheses of -implantaten

Tandprotheses of -implantaten vervangen één of meer ontbrekende tanden. 

Verbintenistarief, wettelijk tarief of RIZIV-tarief

De vertegenwoordigers van de artsen en de ziekenfondsen komen samen om overeenkomsten af te sluiten die de erelonen van de artsen vastleggen. Het tarief dat zo vastgelegd wordt, wordt het “verbintenistarief”, “geconventioneerd ereloon”, “wettelijk tarief” of “Riziv-tarief” genoemd.

Het verbintenistarief omvat het door de mutualiteit terugbetaalde gedeelte en het remgeld dat ten laste van de patiënt blijft. Artsen moeten aangeven of ze toetreden tot dit akkoord en het verbintenistarief zullen toepassen. Niet-geconventioneerde artsen mogen ereloonsupplementen aanrekenen bovenop het wettelijke tarief. Deze ereloonsupplementen worden nooit terugbetaald door de mutualiteit.

In tegenstelling tot de zorg die door artsen wordt verstrekt, worden bepaalde behandelingen door tandartsen helemaal niet vergoed door de sociale zekerheid. Deze behandelingen zijn dus zeer duur! Schrijf je in op onze tandverzekering 'Dentimut Plus' en vermijd zo een financiële kater!

Verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (GVU)

Ook wel verplichte verzekering genoemd. De GVU is de tak van de sociale zekerheid die de terugbetaling van gezondheidszorg en de uitbetaling van uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid omvat.