Welke vrijwilligers zoeken we?
Hulp in de zorg
Je vervoert minder mobiele mensen of doet aan oppas bij hulpbehoevenden personen.
Activiteiten uitdenken en begeleiden
Je helpt mee aan het organiseren of begeleiden van activiteiten, vakanties, vormingen of sportsessies bij één van onze partners.
Werken met baby's en kinderen
Je ontvangt jonge ouders en baby’s in consultatiebureaus.

Waarom vrijwilliger worden bij Solidaris Brabant?
- Je bent gemotiveerd om anderen te helpen.
- Je krijgt begeleiding en ondersteuning vanuit onze organisaties.
- Je kiest zelf waar en wanneer je een handje wil helpen.
Vrijwilligers aan het woord
Golda (70 jaar): “Ik doe al meer dan 10 jaar vrijwilligerswerk bij de Oppasdienst. Sinds een aantal jaren ben ik op pensioen en dankzij het vrijwilligerswerk waren mijn dagen goed gevuld. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik me engageren. Ik let sinds enkele jaren ook op mijn kleinkinderen. Aangezien je bij het vrijwilligerswerk je uren en dagen zelf kan kiezen, is dat perfect te combineren!”
Sorenza (19 jaar): "Bij Joetz werken als animator is superleuk en leerrijk. Als je op kamp gaat met kinderen of jongeren en er komt een glimlach op hun gezicht, word je automatisch zelf ook blij. Na een week met deze mensen, voel je een enorme voldoening."
Louisette (65 jaar): “Ik zet me graag in voor anderen (meer bepaald senioren) als begeleidster bij daguitstappen en -activiteiten en ik haal enorme voldoening uit deze hobby.”
Vacatures
Veelgestelde vragen
Wat is vrijwilligerswerk?
Vrijwilligerswerk is het geheel van activiteiten die iemand doet zonder daartoe verplicht te zijn en zonder een bezoldiging te ontvangen. Het zijn activiteiten die je doet ten behoeve van iemand anders, een organisatie of de brede maatschappij. Vrijwilligerswerk wordt ingericht door een organisatie en vindt dus niet plaats in familie- of privéverband. De activiteiten die je als vrijwilliger verricht, kunnen niet dezelfde zijn als de activiteiten die je verricht binnen een arbeidsovereenkomst.
Onze vrijwilligerswerking is verspreid over Brussel en Vlaams-Brabant. We hebben echter niet overal hetzelfde aanbod. Afhankelijk van welke activiteiten je wil verrichten, gaan we samen met jou op zoek naar een mogelijkheid bij jou in de buurt. Je beslist dus zelf in hoeverre je je wenst te verplaatsen.
Je bepaalt zelf hoeveel tijd je wil besteden aan vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger kan je dagelijks, maar evengoed wekelijks, maandelijks of enkele dagen per jaar aan vrijwilligerswerk doen. Het hangt er natuurlijk ook van af welke vrijwilligersfunctie je uitoefent. Als verantwoordelijk bestuurslid van een afdeling zal je meer tijd besteden aan vrijwilligerswerk, dan wanneer je je inzet als losse medewerker op een bepaalde activiteit.
Wie kan vrijwilliger worden?
Leeftijd
Vrijwilliger worden, kan op elke leeftijd. Vanaf het jaar waarin je 16 jaar wordt, kan je bij ons aan vrijwilligerswerk doen. We zetten hier geen maximumleeftijd op. Zolang je zelf enthousiast bent, kan je bij ons aan de slag als vrijwilliger.
Ontvang je een van de volgende uitkeringen van de RVA?
- volledige uitkeringsgerechtigde werklozen
- deeltijdse werklozen, die een aanvullende uitkering ontvangen van de RVA
- tijdelijke werklozen
- werklozen met bedrijfstoeslag (de vroegere bruggepensioneerden)
- Al onze vrijwilligersorganisaties hebben een algemene toelating om vrijwilligerswerk te organiseren met werklozen en werklozen met bedrijfstoeslag. Werklozen dienen nog steeds een individuele aangifte in te dienen. Werklozen met bedrijfstoeslag hoeven dit echter niet te doen.
- De individuele aangifte gebeurt voorafgaandelijk door:
- het formulier C45B (te verkrijgen via de RVA of via onze vrijwilligersorganisaties) in te vullen;
- dit formulier bij je uitkeringsinstelling (de vakbond of de hulpkas) af te geven, en dit minstens één werkdag voor je start met het vrijwilligerswerk.
De RVA heeft 12 dagen de tijd om te reageren op je aanvraag. Als je binnen de twee weken geen reactie krijgt of je ontvangt een goedkeuring, dan mag je je vrijwilligerswerk voortzetten.
Je ontvangt een leefloon van het OCMW
Indien je een leefloon ontvangt van het OCMW, mag je vrijwilligerswerk doen. Je dient dit wel voorafgaandelijk te melden aan je dossierbeheerder bij het OCMW.
Je ontvangt een uitkering van je ziekenfonds
Indien je een uitkering ontvangt van je ziekenfonds, mag je vrijwilligerswerk doen. De voorwaarde is wel dat je een goedkeuring krijgt van een adviserend arts die verbonden is aan je ziekenfonds. De adviserend arts gaat na of je vrijwilligerswerk verenigbaar is met je gezondheidstoestand.
Ben je lid van ons ziekenfonds? Download hier het formulier inzake de de toestemming van de adviserend arts voor de arbeidsongeschikt erkend vrijwilliger.
- Voorwaarden
Wil je vrijwilligerswerk doen tijdens je arbeidsongeschiktheid? Dan moet je aan deze voorwaarden voldoen:- Je gezondheid laat je toe om het vrijwilligerswerk te doen.
- Je blijft vanuit medisch standpunt arbeidsongeschikt.
- De adviserend arts van ons ziekenfonds moet bevestigen dat je het vrijwilligerswerk met je gezondheidstoestand kan combineren.
- Spreek erover met de adviserend arts
Maak een afspraak bij de adviserend arts van ons ziekenfonds vóór je (opnieuw) aan de slag gaat als vrijwilliger. De adviserend arts stelt vast of het vrijwilligerswerk dat je wil doen, te combineren is met je gezondheid.
Tijdens de consultatie vraagt de adviserend arts aan jou deze documenten en informatie:- een recent medisch verslag van de dokter die jou behandelt;
- welke activiteit je als vrijwilliger wil uitoefenen;
- hoeveel uur per week en op welke dagen je vrijwilligerswerk wil doen;
- de naam en het adres van de organisatie waarvoor je als vrijwilliger wil werken.
Tip: vul vooraf de informatienota in. Zo heeft de adviserend arts alle nodige informatie over het vrijwilligerswerk dat je wil verrichten.
Als je gezondheid het toelaat om vrijwilligerswerk te doen, dan geeft de adviserend arts je een verklaring van zijn beslissing.
Vluchtelingen en asielzoekers
Je mag vrijwilligerswerk doen als je een wettig verblijfsdocument hebt, of als je recht hebt op opvang (met uitzondering van gezinnen zonder wettige verblijfplaats met een minderjarig kind). Als je een dagbedrag krijgt van Fedasil, moet je toestemming vragen voor je start met vrijwilligerswerk.
Meer informatie over de regelgeving van vrijwilligers kan je terugvinden op www.vlaanderenvrijwilligt.be voor Vlaams-Brabant en op www.steunpuntvrijwilligerswerk.be voor Brussel.
Krijg ik een vergoeding?
Vrijwilligerswerk doe je niet voor niets. Je ontmoet leuke mensen en bouwt een fijn sociaal netwerk uit. Tijdens de activiteiten leer je heel wat bij en ontvang je veel dankbaarheid.
Verzekering
Onze vrijwilligersorganisaties hebben een verzekeringspolis die zorgt dat je verzekerd bent. Bij de start van je vrijwilligerswerk word je hierover geïnformeerd.
Vergoedingen
Of je een vergoeding ontvangt, is afhankelijk van welk soort vrijwilligerswerk je doet en wordt vooraf duidelijk afgesproken.
Opleidingen
Als vrijwilliger kan je bij ons een opleiding volgen die aansluit bij je takenpakket. Binnen onze organisaties worden regelmatig opleidingen georganiseerd (bijvoorbeeld animator in het jeugdwerk, EHBO en conflicthantering).