Beschermingsmaatregelen: wat weten de Belgen?
- Het zonnebankgebruik is op 10 jaar tijd zowat gehalveerd van 14% naar 8%.
- Goed nieuws is ook dat steeds meer mensen (64%) de UV-index (indicator van de UV-sterkte) raadplegen via weerberichten of een app om hun gedrag in de zon aan te passen.
- Het beschermen van kinderen gebeurt twee keer beter dan dat van volwassenen, maar is nog steeds onvoldoende, vooral buitenshuis loopt het nog vaak mis.
- Van alle manieren om zich te beschermen is zonnecrème het meest bekend, terwijl het gebruik van schaduw om zich te beschermen in de loop der jaren steeds minder is geworden. Maar na kleding, hoofddeksels en brillen is beschutting juist de meest doeltreffende preventiemaatregel.
- De Belgen zijn zich bewust van de gevaren van blootstelling aan de zon en van de preventieve maatregelen, maar er blijven misvattingen bestaan. Veel Belgen denken ten onrechte dat voorbruinen op een zonnebank de huid voorbereidt op de zon en dat zonnecrème met een hoge SPF ervoor zorgt dat je langer in de zon kunt blijven.
© Stichting tegen kanker
Verbranding wordt verwaarloosd
- De laatste jaren is het percentage verbrandingen bij volwassenen, maar ook bij kinderen, gestegen, evenals het percentage ernstige verbrandingen. In de afgelopen 10 jaar is het aantal mensen dat ernstige brandwonden heeft opgelopen, gestegen van 2% naar 10%.
- Kinderen hebben half zoveel last van verbranding als volwassenen omdat ze beter beschermd zijn. De cijfers voor volwassenen blijven vrij stabiel. Zware en matige zonneverbrandingen zijn toegenomen.
- 40% van de Belgische bevolking laat zich jaarlijks controleren door een dermatoloog. Het is bijzonder belangrijk dat risicopersonen zicht tijdig laten checken.
- De maatregelen die zijn genomen door sectoren en bedrijven met veel buitenwerkers zijn ruim onvoldoende.
- Het grote publiek beseft onvoldoende dat zelfs een lichte zonnebrand permanente schade aan de huid kan toebrengen.
© Stichting tegen Kanker
Enkele cijfers
Huidkanker is wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker. Ongeveer 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden, zijn een type van huidkanker. 1 op 5 mensen zal geconfronteerd worden met huidkanker voor de leeftijd van 75. In 2019 waren er 45.733 nieuwe gevallen in België. Het is ook de enige kanker die de afgelopen twee decennia fors is toegenomen. Bovendien wordt de komende tien jaar een verdere toename verwacht.
De uitdagingen
De uitdagingen zijn groot! Stichting tegen Kanker neemt het voortouw, maar een hogere prioriteit geven aan huidkankerpreventie door de overheid is nodig. In sommige regio’s en sectoren heeft men het begrepen en start men met investeringen, maar het kan beter en sneller.
Bron: https://www.kanker.be/nieuws/de-huidkankerpandemie-en-het-zonnegedrag-van-de-belgen