20-12-2024

In de in december gepubliceerde analyse “Des innovations par les femmes, pour les femmes : quels défis ?” kaart Soralia de ongelijkheid aan waarmee vrouwen geconfronteerd worden als het over technologie gaat.

Om dit te verbeteren, belicht Soralia vijf veelbelovende innovaties die door vrouwen over de hele wereld zijn ontworpen - sommige nog als prototype, andere recentelijk voltooid. Deze innovaties hebben een groot potentieel omdat deze niet alleen de gezondheid van vrouwen, maar van heel de bevolking ten goede zullen komen.

 

5 beloftevolle technologieën

  1. Wereldprimeur: een vrouwelijke dummy om crashtests uit te voeren met auto's1

    In de traditionele crashtests worden alleen mannelijke dummy’s gebruikt. Hierdoor lopen vrouwen 73% meer kans om gewond te geraken bij een frontale botsing dan mannen. Als reactie op die alarmerende cijfers heeft de Zweedse ingenieur Astrid Linder de eerste vrouwelijke dummy ontworpen om de veiligheid van vrouwen in voertuigen te verbeteren. Het prototype meet 1,62 m en weegt 62 kg, vertegenwoordigt een ‘typische vrouw’ en wordt sinds 2022 getest. 
     
  2. Een horloge dat de eerste tekenen van een beroerte detecteert2

    Naya Ellis, een 14-jarige Amerikaanse, heeft een prototype ontworpen van een geconnecteerd horloge, de WingItt, dat de eerste tekenen van een beroerte kan detecteren. Een beroerte wordt vaak als een mannenziekte gezien, maar treft in werkelijkheid vrouwen buitenproportioneel vaak: ze sterven er vaker aan en hebben ernstigere complicaties3. Dit horloge bewaakt met name de hartslag en de zenuwimpulsen, zodat afwijkingen vroeg kunnen worden opgespoord. 

     

  3. Textiel voor een gezond interieur4

    Twee Franse vrouwen, Natacha Kinadjian Caplat, doctor in de fysische chemie, en Manon Vaillant, biotechnologisch ingenieur, hebben het allereerste textiel gemaakt dat chemische verontreinigende stoffen, virussen en bacteriën kan vernietigen. De actieve stof is geïnspireerd door zeewier, werkt als een filter die zijn doeltreffendheid niet verliest en geeft geen schadelijke producten af aan het milieu. Deze innovatie verbetert de luchtkwaliteit in huis en gaat zo de enorme uitdaging van de luchtvervuiling aan. Luchtvervuiling is de vierde belangrijkste doodsoorzaak ter wereld en heeft een invloed op alle chronische ziekten, van longziekten tot hart- en vaatziekten of kanker en dat al vanaf de kindertijd5.
     
  4. Een app voor gescheiden ouders in een context van geweld

    Eva Ngalle, een slachtoffer van huiselijk geweld, heeft TI3RS ontwikkeld, een mobiele app die de communicatie tussen gescheiden ouders in situaties van huiselijk geweld veilig moet maken. Sinds eind 2023 kan men met TI3RS een fictief telefoonnummer aanmaken, kwaadwillige berichten filteren en op geselecteerde tijdstippen meldingen ontvangen, wat de stress van de communicatie met de andere ouder vermindert. De app registreert ook een duidelijke geschiedenis van de communicatie, wat het eenvoudiger maakt om juridische stappen te ondernemen. TI3RS, dat gratis en altijd beschikbaar is, is een minder stigmatiserende oplossing dan andere opties en stelt de slachtoffers in staat zich te beschermen en toch hun ouderlijke verplichtingen na te komen. 
     
  5. Een bril die mensen weer een stem geeft6

    Op 25-jarige leeftijd heeft Sarah Mougharbel, medeoprichter van Wyes, een bril met infraroodsensoren ontwikkeld waarmee verlamde mensen via oogbewegingen kunnen communiceren. Met dit innovatieve apparaat kan men met alleen de ogen een smartphone, tablet of computer bedienen. Het is de bedoeling de gebruikers in staat te stellen om weer met hun dierbaren en medisch personeel te communiceren en dankzij de toegang tot digitale technologie hun maatschappelijke integratie te bevorderen. 

     


    (1) PONSARD Xavier, « Les femmes désormais mieux représentées lors des crashs-tests grâce à un modèle féminin inédit », RTBF Actus, septembre 2023, https://t.ly/RPENy.
    (2) DEMEURE Yohan, « Une ado invente une montre capable de détecter les premiers signes d’AVC », SciencePost, juin 2024, https://t.ly/1zr9G.
    (3) COLARD Fanny, « Femmes et maladies cardio-vasculaires. Quand une approche non genrée de la santé fait des ravages », étude FPS, 2019, https://tinyurl.com/uzfftv6e
    (4) FORTIN Pierre, « Purenat, la start-up qui purifie l’air grâce à la lumière », Les Echos, Novembre 2023, https://t.ly/v8ZNQ.
    (5) RADIOFRANCE, « Santé environnementale : l’impact des polluants sur la santé des femmes », Podcast La Terre au Carré, juin 2023, 49 min, https://t.ly/Zd1Mz.
    (6) « Quand la technologie peut redonner la parole », Forbes, Novembre 2023, https://shorturl.at/TottQ.