Zo vertelt Claire haar verhaal. Claire is 34 jaar oud. Sinds twee jaar heeft haar vader psychische problemen. Dementie ging gepaard met verlies van smaak en eczeem, "iets ingewikkeld, niet gemakkelijk om vast te stellen". Toen de dementie erger werd bij haar vader, deed Claire alles wat ze kon om hem te helpen. "Het was een voor de hand liggende keuze voor mij om mijn vader te helpen en om mijn moeder te ondersteunen die elke dag met zijn lijden werd geconfronteerd. Dus stortte ik me helemaal op de zorg voor mijn ouders. Ik nam mijn vader mee naar een psychiater, daarna naar nog één en nog één, telkens in de hoop degene te vinden die hem verder kon helpen met zijn dementie. Ik besteedde enorm veel tijd om hem gerust te stellen, het beantwoorden van zijn 15 bezorgde telefoontjes per dag en daarna 's avonds het troosten van mijn moeder aan de andere kant".
Je reserves helemaal opgebruiken is nooit goed.
Claire gebruikt het woord "overspoeld", het gevoel dat je overvol zit met zorgen en je mentale reserves opgebruikt zijn. Het lijkt ook zo dat er niet meteen een einde in zicht is. Je moet er enorm veel energie, tijd en geld in investeren. Zonder dat je per se de antwoorden krijgt die je zoekt: waarom hij en niet iemand anders, een duidelijke diagnose, een behandeling die werkt, een arts die je vertrouwt... En dat eist zijn tol voor naasten, die op een dag wakker worden en zich realiseren dat ze al maanden niet meer voor zichzelf of voor hun gezin hebben gezorgd.
Laten we het hebben over geestelijke gezondheidszorg!
"Het is momenteel erg moeilijk om ondersteuning te krijgen voor verzorgers zoals ik. We hebben niet het gevoel dat we het juiste advies of de juiste steun krijgen op medisch vlak. We dromen bijvoorbeeld van een telefonische hulplijn waar we terecht kunnen op slechte dagen. Omdat je je altijd afvraagt of je wel het juiste doet. Mijn moeder kreeg het mantelzorgstatuut niet, omdat het verlies van autonomie van mijn vader niet als 'voldoende' werd beschouwd, en dat is ook moeilijk te verwerken." Dus vandaag lijkt de enquête van het Brussels Platform voor Geestelijke Gezondheid Claire goed te doen. Het doel van de enquête is om politici te overtuigen om effectievere middelen en ondersteuningsprogramma's voor naasten met psychische kwetsbaarheid te ontwikkelen.
Vul de enquête van het Brussels Platform voor Geestelijke Gezondheid in.
Om deze enquête in te vullen moet je ouder zijn dan 18 jaar.
De antwoorden zijn anoniem en het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.