De zomer is amper tien dagen geleden officieel begonnen, maar de zon schijnt al wekenlang en warmt onze huizen en appartementen op. Hoewel de meeste mensen blij zijn dat het mooi weer is, vinden we die hitte toch niet aangenaam. Vooral als die dagenlang duurt en je er 's nachts last van hebt. Hoewel je het weer niet kunt veranderen, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om het binnen koel te houden. Hier zijn een paar voordelige, snelle en doeltreffende tips om thuis uit te proberen!
1. Broeikaseffect beperken
Je huis wordt al snel een echte serre wanneer de zon op de ramen schijnt. Om dit effect te beperken doe je best de gordijnen dicht en de jaloezieën en rolluiken omlaag. Koop deze in lichte kleuren. Zo weerkaatsen ze licht en warmte in plaats van ze op te nemen.
Je kunt ook beschermende uv-werende folie op je ramen plakken. Die zijn efficiënt, goedkoop en weerkaatsen de warmte van de zon terwijl ze licht doorlaten.
Boven je terras of binnenplaats kun je ook zonnedoeken hangen om je ramen in de schaduw te houden. Die kun je zelf relatief gemakkelijk plaatsen.
2. Warmtebronnen weghalen
Brandende lampen en apparaten die in stand-by staan of opgeladen worden, geven warmte af. Ga eens door je huis en haal bij alles waar het kan de stekker uit het stopcontact. Halogeen- en gloeilampen geven trouwens veel warmte af. Vervang ze waar mogelijk door ledlampen (die hebben overigens ook een veel langere levensduur).
Het is ook een goed moment om koude gerechten te bereiden! Voor tabouleh, allerlei salades, sushi ... heb je geen fornuis of oven nodig.
Nog een laatste tip: haal je tapijten weg! In de winter wil je jouw voeten warm houden ... maar in de zomer net omgekeerd! Als je jouw tapijten weghaalt, voel je de frisheid van de vloer. Als algemene regel geldt: maak van de gelegenheid gebruik om je huis op te ruimen en verwijder alle dikke stoffen (spreien, plaids, kussens ...), want ze houden de warmte vast.
3. Zorgen voor luchtdoorstroming
Zet de ramen open en ventileer je woning zodra de temperatuur buiten zakt. Om je woning goed te ventileren, zorg je voor luchtdoorstroming. Zet alle deuren en ramen aan weerskanten van de woning open. Zet bijvoorbeeld een kelderraam en een dakraam open zodat er frisse lucht van boven naar beneden door je woning kan stromen. Open ook ramen aan de straat- en tuinkant voor een zijdelingse doorstroming op elke verdieping. Doe dit als de zon onder is, tussen 22 u en 6 u in de ochtend. Je zal er ook beter door slapen!
We staan er niet altijd bij stil, maar je kunt op deze momenten ook het ventilatiesysteem in je badkamer of de afzuigkap in je keuken aanzetten. De warme binnenlucht wordt afgevoerd en vervangen door koele buitenlucht (doe dit niet midden op de dag, anders wordt er nóg warmere lucht naar binnen gezogen!).
4. Haal de frisheid binnen
Dit is waar ventilatoren, als je er hebt, van pas komen. Zet na het ophangen van de was een ventilator achter het wasrek. Het door de ventilator verwijderde vocht zorgt voor extra frisheid. Je kunt ook flessen bevroren water of zakken met ijsblokjes voor je ventilator zetten!
In dezelfde zin kun je natte lakens voor een raam hangen: de wind blaast door de vochtige stof, waardoor het gevoel van warmte binnen afneemt. Sommige mensen zetten ook teiltjes water rond het huis, of dweilen vaker de vloeren. Het principe is telkens hetzelfde: het vocht gebruiken om de lucht af te koelen.
Zorg vervolgens voor groen in je huis: planten zorgen voor natuurlijke airconditioning. Ze onttrekken water aan de aarde en geven het af aan de atmosfeer, wat dus ook helpt om de lucht te bevochtigen. Je kunt ze binnenzetten, maar ook op je ramen en balkons.
Naast deze tips en trucs is het allerbelangrijkst dat je woning goed geïsoleerd is. Dat geldt zowel in de zomer als in de winter! De investeringen zijn groter, maar achteraf betaal je minder voor je energierekeningen. En in de zomer heb je het niet zo warm! Begin met je dak, dat is het belangrijkste. Daarna de muren en de vloer.