15-07-2021

Op wat je moet letten

Er zijn 5 categorieën beschermingsfilters, ingedeeld van 0 tot 4. Hoe hoger de index, hoe meer het de lichtintensiteit zal verminderen. Zonnebrillen met index 0 zijn heel helder of heel licht getint en worden aanbevolen voor gebruik in de stad. In België is categorie 2 meestal voldoende. Als je naar het strand gaat, kies dan voor categorie 3. Als je naar het hooggebergte gaat, aarzel dan niet om categorie 4 te nemen, want het licht is daar erg sterk. Deze bril mag echter niet worden gebruikt voor autorijden, want het neemt de scherpte van je zicht weg.

Essentiële UV-bescherming

De enige functie van de tint van het glas (of plastic) in een zonnebril is het verminderen van de felheid van de zon. Vertrouw daarom niet op de tint van een zonnebril om de kwaliteit te meten. De glazen kunnen erg donker zijn, maar geen UV-bescherming bieden.

Het dragen van een zonnebril zonder UV-filter is veel schadelijker dan geen zonnebril dragen, want wanneer het donker wordt verwijden je pupillen waardoor er meer schadelijke UV-stralen direct tot het netvlies kunnen doordringen.

Het is daarom vooral noodzakelijk om de kwaliteit van de filtratie van schadelijke stralen te controleren. Zonnebrillen moeten het "CE"-kenteken dragen. Dit is de garantie dat je zonnebril bescherming biedt. Als er op je zonnebril "UV 400" of "100% UV" staat, wil dit zeggen dat de glazen de ultraviolette stralen volledig wegfilteren en optimale bescherming bieden.



Wees voorzichtig met kinderen!

De ogen van kinderen zijn gevoeliger voor licht dan die van volwassenen. Daarom moet oogbescherming voor kinderen perfect zijn.