03-04-2024

Welke verzekering moet je afsluiten als je baby vroegtijdig wordt geboren of langer in het ziekenhuis moet blijven na een moeilijke bevalling? En wat als je naar huis mag met je baby, maar je baby daarna snel terug naar het ziekenhuis moet? Hoe kun je ervoor zorgen dat je op zo'n korte termijn een hospitalisatieverzekering krijgt?

De eerste levensdagen en -weken van je baby zijn heel kostbaar. Uiteraard wil je al je energie steken in je kleine spruit en die kostbare momenten niet laten verpesten door administratieve of financiële rompslomp. Lees hier alles wat je moet weten over de hospitalisatieverzekering van je baby.

Basisprincipes

Zolang moeder en baby samen in het ziekenhuis verblijven, en zolang alles goed gaat met de baby, worden alle kosten gezamenlijk gefactureerd. Die dan worden terugbetaald door de verzekering van de moeder: de ziekte- en invaliditeitsverzekering van de moeder (via het ziekenfonds) en de hospitalisatieverzekering van de moeder (afgesloten bij het ziekenfonds of via een andere privéverzekeraar).

Ter herinnering: de ziekte- en invaliditeitsverzekering is verplicht voor iedereen die in België woont en wordt ‘verkregen’ door aansluiting bij een ziekenfonds. Met deze verplichte verzekering wordt je basisgezondheidszorg terugbetaald. Bij een hospitalisatie dekt de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering niet alle kosten. Het is daarom een goed idee om een hospitalisatieverzekering af te sluiten om deze kosten te dekken.

Voor baby's die met complicaties worden geboren, is dat een ander verhaal

Sommige pasgeboren baby's moeten echter langer in het ziekenhuis blijven dan verwacht. Dit is in het bijzonder het geval voor baby's die te vroeg geboren zijn of baby's die op de uitgerekende geboortedatum geboren zijn, maar lijden aan een ziekte, misvorming, enz. In dit geval wordt de baby uit de kraamafdeling ontslagen en doorverwezen naar de afdeling neonatologie of een andere afdeling. Vanaf dat moment komt de hospitalisatieverzekering van de moeder niet meer tussen, omdat de zorgen zich uitsluitend richten op de baby en niet langer op de moeder.

In dit geval is het belangrijk om een hospitalisatieverzekering voor je baby af te sluiten. Maar hoe breng je dat in orde als je al tot over je oren in het werk zit door al die gebeurtenissen? Breng je verzekeraar op de hoogte van de geboorte van je baby binnen 2 of 3 maanden na de bevalling. De termijn hiervoor verschilt per verzekeraar. Zo is je baby vanaf de eerste levensmomenten verzekerd via een verzekering die vergelijkbaar is met die van jou.

Als je je bevalling na het aangegeven termijn meldt aan je verzekeraar, moet je kind een wachtperiode doorlopen. Het is dus heel belangrijk dat je rekening houdt met de termijn van jouw verzekeraar, anders riskeer je een torenhoge rekening voor de ziekenhuisopname van je baby!

Verzeker je kind voor het leven

In het algemeen is het zo dat, zelfs als je kind geen problemen had bij de geboorte, je de geboorte van je kind binnen de vereiste termijn aan je verzekeraar moet melden, zodat je baby een hospitalisatieverzekering kan krijgen. Zo ben je gerust voor de hele kindertijd van je spruit. Want een gezondheidsprobleem kan heel snel de kop opsteken. Het is niet ongewoon dat een pasgeboren baby tijdens de eerste levensweken ernstig ziek wordt door in contact te komen met een virus dat een ouder kind in de crèche of op school heeft opgelopen. Later kan er ook van alles gebeuren (een lelijke val, een ongeluk thuis, enz.). Bovendien is het niet zo duur om je kind te laten toevoegen aan je verzekering, aangezien de premie op een redelijke manier verhoogd wordt. Vergeet dit dus niet tijdig te doen, zodat je hier later geen spijt van krijgt.

Ben je op zoek naar een hospitalisatieverzekering voor jezelf en/of je kind?

Als lid van Solidaris Brabant kan je volgende verzekeringen afsluiten:

  • Hospimut als je op zoek bent naar een goede basisverzekering met betaalbare tarieven;
  • Hospimut Plus als een verblijf in een eenpersoonskamer belangrijk voor jou is en je een uitgebreide hospitalisatieverzekering wilt.