28-02-2024

Kan je eens vertellen hoe je erop bent gekomen om dit vrijwilligerswerk te doen?

“Ik wou iets doen waar ik voldoening uit haalde. Ik wou iets nuttigs doen en ben dan via internet gaan zoeken. Zo ben ik uiteindelijk in 2019 bij jullie terechtgekomen.”

Had je hiervóór al ervaring met vrijwilligerswerk?

“Jawel, in mijn jeugd heb ik nog in het ziekenhuis Sint Jan, te Brussel gewerkt als vrijwilliger. 
Toch was mijn eerste bezoek als vrijwilliger even een koude douche. Mijn eerste klant was een dame met Alzheimer die erg hulpbehoevend was. Ze kon niet meer zelfstandig eten en ook niet meer praten. Ik vond dat toch even binnenkomen, maar ik ben dat dan wel heel lang blijven doen. Ik ben begonnen in 2019 en mevrouw is overleden in 2021. Daarna heb ik nog een goed contact gehouden met haar echtgenoot, tot op de dag van vandaag. We bellen elkaar nog af en toe.”

Je gaat momenteel naar een andere klant, is dit dan ook zo’n moeilijke situatie?

“Die oppas is helemaal anders. De dame waar ik straks heenga heeft ook dementie, maar je kan nog goed met haar babbelen. Je kan met haar nog een aangename namiddag doorbrengen, maar je moet wel geduld hebben.
Je moet je aanpassen aan haar situatie en haar met empathie en geduld benaderen. Als je haar gaat dwingen om iets te doen, dan wordt ze kwaad. ‘t Is een kwestie van de tijd te nemen. Eens ze dan mee is, dan is ze een heel tof mens.”

Je zegt dat je jezelf moet aanpassen aan de klant. Op welke manier bedoel je dat?

“Ik pas mezelf niet zozeer aan, eerder aan de situatie. Ik stel me flexibel op naar de persoon. Als ze bijvoorbeeld niet willen opstaan, zeker dementerende personen, dan is dat zo. Dat kan zijn dat het dan een uur duurt, maar dan ga ik na een halfuurtje al eens kijken of ze nu al geen zin hebben om op te staan. Je merkt dan dat de mensen wat terug op aarde beginnen komen, maar ik zeg het: ik kan met deze dame zo lachen en plezier hebben, da’s formidabel.”

Het is super wanneer de match zo goed gemaakt is tussen vrijwilliger en klant. Heb je met iedereen altijd een goede klik of heb je al mindere ervaringen gehad?

“Ja, ik heb met iedereen altijd een goede klik. Je moet natuurlijk wel wat sociaal zijn.

Zijn er dan voorwaarden of zaken waardoor je een opdracht niet zou aannemen?

“Ja, als het niet zou klikken, dan doe ik het niet. Ik sla een oppas sowieso niet af, of ze nu dement of palliatief zijn of zich in een andere kwetsbare situatie bevinden, maar ze moeten wel wat dankbaar zijn. Enfin, ik bedoel: je moet dat zowat aanvoelen. Dat dat wederkerig is, dat ze dat uitdrukken ook – want dat mag ook eens gezegd worden, dan is dat goed, maar als je voelt dat je gebruikt wordt, dan blijf ik niet gaan.”

Wat houdt jouw werkdag zoal in?

“Goh, nu kom ik bijvoorbeeld aan. Mevrouw ligt op bed en heeft nog niet gegeten (12u ‘s middags nvdr.) moest ik niet langskomen, dan zou mevrouw gewoon niet eten. Ik probeer haar dan te wekken en uit bed te krijgen om samen te gaan eten. Ik warm haar schotel op.
Erna gaan we even wandelen, al dan niet met de rolstoel. Ik blijf er dan tot 17u30.
Bij haar avondeten eet ze graag soep, dan ga ik die soep voor haar halen.

Als oppasser heb je veel zorgende taken, je gaat wandelen, speelt met de kaarten, gaat mee naar de activiteiten van het rusthuis, je doet mee boodschappen, wat babbelen, een gezelschapsspel doen,...
Luisteren naar de mensen zodat ze hun zeg kunnen doen. Ze zien weinig mensen om mee te praten en gewoon dat luisteren doet al zoveel.”

Het werk wat je doet brengt veel aan de mensen, maar haal jij er ook voldoening uit?

“Heel veel, ja. Om rijk te worden moet je iets anders doen he. Ik ben natuurlijk blij dat de vergoeding erbij komt, maar je moet er wel wat passie voor hebben. Je hebt iets te doen en je kan mensen helpen.”

Wat is zo één van de mooiere herinneringen die je hebt aan het vrijwilligerswerk?

“Een specifieke herinnering eruit halen is moeilijk, maar kijk, met H., de dame waar ik straks heenga, lach ik mij onnozel. Met tranen en alles erop en eraan, kan je dat geloven? Dat is geweldig. Hoe zij doorheen de loop van de namiddag zo kan opklaren, enkel door dat samenzijn, dat is super om te zien. Ze is echt een heel warm en tof mens.”

Heb je nog iets te vertellen, tips voor mensen die ook vrijwilligerswerk willen doen?

“Het is echt een zinvol iets. Je mag iets doen voor de maatschappij. Er wordt al zo veel geklaagd en zo, maar als je dat zo ziet: ik ben toch blij om in België te wonen, we krijgen toch ook veel. Daarom wil ik iets terugdoen. Zo voel ik dat aan.

Desondanks dat er veel negativiteit is en het allemaal niet super draait, toch mag je de positieve kanten nooit vergeten!”

Wil jij ook vrijwilliger worden?