Gezondheid moet daarom een centraal aandachtspunt zijn voor politici en kandidaten bij de komende verkiezingen. Dat is de boodschap van de Gezondheidscoalitie, een groep van ziekenfondsen, waaronder Solidaris, vakbonden, gezondheidsorganisaties en verenigingen voor armoedebestrijding.
Wij bij Solidaris hebben als ziekenfonds onze krachten gebundeld met andere organisaties uit het maatschappelijk middenveld om mee te streven naar een koerswijziging in het huidige gezondheidszorgsysteem. #BeterLeven steunt deze verandering en zal de politieke wereld interpelleren om ervoor te zorgen dat deze boodschap gehoord wordt. Al onze voorstellen zijn opgenomen in een ‘witboek’ (white paper). Het is opgesteld op basis van uitgebreid overleg met een duidelijk en nauwkeurig resultaat: 30 prioriteitsvoorstellen zodat iedereen morgen beter kan leven.
De belangrijkste maatregelen in ons witboek
Gezondheid bevorderen door de sociale factoren aan te pakken
De WHO heeft aangetoond dat 60% van de factoren die onze gezondheid beïnvloeden geen verband houden met onze biologische aanleg of het zorgsysteem, maar met de omgeving waarin we leven. Het eerste onderdeel van onze campagne, de gezondheidsbevordering, heeft een brede kijk die de niet- medische factoren van gezondheid in aanmerking neemt.
Daarom stellen we eisen die een echte impact hebben op de levenskwaliteit van mensen. We eisen dat er in alle beleidsmaatregelen rekening wordt gehouden met gezondheid:
- We ondersteunen een gezonde en duurzame arbeidsorganisatie voor alle werknemers.
- We willen investeren in gezondheidsbevorderend onderwijs: scholen, familienetwerk, verenigingen, enz.
- We ondersteunen lokale, duurzame landbouw om gezond eten voor iedereen te promoten.
- We willen ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot fatsoenlijke huisvesting in een gezonde omgeving.
- We willen participatie en medebeheer versterken in beleid dat van invloed is op de volksgezondheid.
Toegang tot gezondheidszorg verbeteren
Het tweede thema van ons witboek gaat over de noodzaak om te zorgen voor mensen die ziek zijn. We willen ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot zorg in al zijn vormen: geografisch, tarifair, cultureel, temporeel en fysiek. We stellen maatregelen voor die beantwoorden aan de behoeften van de bevolking en die de Staat toelaat zijn rol te spelen: beschermen en zorgen.
Onze eisen zijn gericht op het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg:
- We willen de budgetten versterken en richten op het bereiken van gezondheids(zorg)doelstellingen.
- We willen het zorgaanbod definiëren en organiseren op grond van de geobjectiveerde behoeften van de bevolking.
- We willen massaal herinvesteren in de eerstelijnshulp en -zorg.
- We willen de beroepen in de hulp- en zorgsector nieuw leven inblazen en aantrekkelijker maken.
- We willen zorgen voor een grotere financiële, geografische, temporele en culturele toegankelijkheid van hulp- en zorgdiensten, in het bijzonder door het versterken van dringende medische hulp (DMH).