Statuut chronische aandoening
Het "statuut chronische aandoening' is niet gekoppeld aan een bepaalde ziekte, maar wordt bepaald aan de hand van een reeks administratieve criteria. Dit statuut werd ingevoerd om de gezondheidskosten voor chronisch zieken betaalbaar te houden door hun specifieke voordelen toe te kennen.
Toegekende voordelen
Als rechthebbende op het statuut zal je automatisch van de volgende voordelen genieten:
- vermindering van het grensbedrag van je persoonlijke aandelen in het kader van de maximumfactuur , gewoonlijk “maximumfactuur chronisch zieken” genoemd.
- mogelijkheid om de derdebetalersregeling te genieten bij de arts (huisarts en specialist) en tandarts. Dit betekent dat je het geheel van de honoraria niet meer moet voorschieten. Je betaalt enkel het niet- terugbetaald deel. Om hiervan te genieten moet je de brief dat je van je ziekenfonds kreeg over je statuut aan je arts of tandarts voorleggen. Dit zorgverlener kan dit ook controleren via je elektronische identiteitskaart.
Hoe kan je dit statuut aanvragen?
Je ziekenfonds kent je automatisch het statuut toe voor een periode van 2 jaar met mogelijkheid tot verleningen:
- indien je uitgaven voor geneeskundige verzorging hebt van minstens 335,40 euro per kwartaal (geïndexeerd), gedurende 8 opeenvolgende kwartalen, waarbij de 8 kwartalen 2 kalenderjaren vormen. De uitgaven voor geneeskundige verzorging omvatten zowel het deel dat het ziekenfonds betaalt als je persoonlijk aandeel
of - indien je het forfait voor chronisch zieken geniet.
De status wordt toegekend op basis van een medisch attest voor een hernieuwbare periode van 5 jaar:
Aan personen die voldoen aan de financiële criteria van de 1e situatie (335,04 euro onkosten per kwartaal) en die lijden aan een zeldzame of weesziekte. Een zeldzame ziekte of weesziekte is een ziekte waaraan een beperkt aantal mensen in de algemene bevolking lijdt. De lijst van zeldzame of weesziekten is beschikbaar op de Orpha.net website. Als dit jou aangaat, moet je een medisch attest naar jouw ziekenfonds sturen waarin je arts moet aangeven welke ziekte je hebt.
Verlenging van de status
-
Na de initiële periode wordt het statuut telkens met één kalenderjaar verlengd indien de begunstigde in het tweede kalenderjaar voorafgaand aan het jaar van de verlenging zorgkosten ten bedrage van ten minste 1.200 euro heeft gemaakt of een vaste toelage voor zorg heeft ontvangen.
- Voor personen die lijden aan een zeldzame of weesziekte: tijdens het laatste jaar van het statuut moet een nieuw medisch attest aan de raadgevend arts van het ziekenfonds worden voorgelegd om het statuut met 2 of 5 kalenderjaren te verlengen.
Forfait voor chronisch zieken
Als chronisch zieke kan je een jaarlijkse forfaitaire uitkering krijgen als je door jouw ziekte sterk afhankelijk bent van anderen en hoge zorgkosten hebt.
De forfait varieert tussen 321,44 euro, 482,19 euro en 642,90 euro. Om voor deze tussenkomst in aanmerking te komen, moet aan twee voorwaarden worden voldaan:
-
Je tijdens het betrokken kalenderjaar en het kalenderjaar daarvoor telkens een totaal van 450 euro aan persoonlijke aandelen (remgelden) ten laste genomen hebt (als u de verhoogde tegemoetkoming geniet, verlaagt het bedrag tot 365 euro
-
Je je in een ‘afhankelijkheidssituatie’ bevindt in de loop van het betrokken kalenderjaar:
- Voor een tussenkomst van 321,44 euro
- voor een tijdvak van ten minste 6 maanden de instemming verkregen hebben van de adviserend arts voor een behandeling met kinesitherapiebehandelingen of fysiotherapiebehandelingen met betrekking tot een zware aandoening
- voldoen aan de medische voorwaarden om recht te geven op de verhoogde kinderbijslag
- opgenomen zijn in een ziekenhuis voor een totale duur van ten minste 120 dagen in het lopende en voorgaande kalenderjaar of ten minste 6 keer opgenomen zijn in dezelfde periode
- Voor een tussenkomst van 482,19 euro
- voldoen aan de voorwaarden voor toekenning van de tegemoetkoming van de integratietegemoetkoming, of van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden, voor de persoon met een handicap van wie de graad van zelfredzaamheid op ten minste 12 punten werd vastgesteld
- genieten van een tegemoetkoming voor hulp van derden betreffende het toekennen van tegemoetkomingen aan mindervaliden
- genieten van uitkeringen als gerechtigde met gezinslast op basis van de erkenning van de behoefte aan andermans hulp of van de forfaitaire tegemoetkoming voor hulp aan derden
- Voor een tussenkomst van 642,90 euro
- voor een tijdvak van ten minste 3 maanden de instemming verkregen hebben van de adviserend arts voor een behandeling met verpleegkundige verzorging die aanleiding geeft tot de betaling van de forfaits B of C
Pijnstillers
Patiënten met chronische pijn krijgen 75% van de prijs van bepaalde pijnstillers (analgetica) terugbetaald. Het bedrag dat nog door de patiënt moet betaald worden, komt in aanmerking voor de berekening MAF (maximumfactuur).
Welke pijnstillers worden terugbetaald?
Om een terugbetaling te krijgen voor je pijnstillers, moeten deze pijnstillers op de lijst van vergoedbare pijnstillers staan.
Stappen
- Je behandelend arts moet het document ‘kennisgeving van chronische pijn’ invullen voor de adviserend arts van je ziekenfonds
- In geval van een akkoord levert de adviserend arts levert je een machtiging voor de terugbetaling van pijnstillers af.
- Je moet die machtiging aan de apotheker tonen om de tegemoetkoming te krijgen. Deze zal automatisch het bedrag van de terugbetaling door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging aftrekken van de prijs (derdebetalersregeling).
De machtiging is levenslang geldig.
Chronische wonden
Patiënten die last hebben van chronische wonden kunnen een tussenkomst van 20 % krijgen voor actieve verbandmiddelen die op de lijst van de terugbetaaldbare actieve verbandmiddelen staan. Het gedeelte van de publieksprijs dat je zelf moet betalen (het remgeld) komt in aanmerking voor de maximumfactuur.
Voor wie?
Je hebt recht op terugbetaling als je aan chronische wonden (wonden onvoldoende genezen na een adequate behandeling van 6 weken) EN aan tenminste 1 van de volgende ziektebeelden lijdt:
- Arterieel ulcus
- Veneus ulcus
- Diabetisch ulcus
- Drukulcus van stadium II, III of IV
- Neuropatisch ulcus (bij niet diabetici)
- Ulcera ten gevolge van vasculitis
- Hydradenitis suppurativa
- Oncologische wonden
- Post-chirurgische wonden
- Brandwonden
- Chronische ulcus anders dan bovengenoemde aandoeningen waarvoor actieve verbandmiddelen het enig therapeutisch alternatief vormen, bevestigd na een diagnostisch onderzoek door een arts specialist in de dermato-venereologie
- Junctionele of dystrofische epidermolysis bullosa.
Hoe krijg ik een terugbetaling?
- De verbandmiddelen moeten voorgeschreven zijn.
- Je behandelende arts vervolledigt het 1ste deel van de aanvraag tot machtiging voor de terugbetaling van actieve verbandmiddelen die over te maken is aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds.
- In geval van een akkoord zal de adviserend arts je een machtiging bezorgen. Deze machtiging is maximum voor 3 maanden geldig. De machtiging tot vergoeding kan maximaal 3 keer worden verlengd voor een nieuwe periode van maximum 3 maanden. Daarvoor moet de behandelende arts vervolledigt het 2de gedeelte van de aanvraag tot machtiging voor de terugbetaling van actieve verbandmiddelen die over te maken is aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds.
- Op basis van dat voorschrift en van die machtiging zal de apotheker je de verbandmiddelen afleveren. Hij zal automatisch het bedrag van de terugbetaling door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen aftrekken van de publieksprijs (derdebetalersregeling).
Verlenging na 1 jaar behandeling
- Voor alle indicaties (Behalve voor de gevallen van junctionele of dystrofische epidermolysis bullosa), kan de machtiging tot vergoeding worden verlengd voor nieuwe periodes van maximum 3 maanden:
- de arts specialist in de dermato-venereologie, in de endocrino-diabetologen, in de orthopedie, in de plastische heelkunde of in de heelkunde herevalueert je klinische toestand en stelt een recent rapport op waarin onder andere de redenen van de verlenging vermeld worden;
- de arts specialist in de dermato-venereologie, in de endocrino-diabetologen, in de orthopedie, in de plastische heelkunde of in de heelkunde vervolledigt het 3de gedeelte van de aanvraag tot machtiging voor de terugbetaling van actieve verbandmiddelen die over te maken is aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds.
- Als je lijdt aan junctionele of dystrofische epidermolysis bullosa kan de machtiging tot terugbetaling op 2 voorwaarden jaarlijks verlengd worden:
- de arts specialist in de dermato-venereologie of door de arts specialist in de pediatrie stelt een omstandig behandelingsplan op dat de keuze en het aantal maandelijks noodzakelijke actieve verbandmiddelen motiveert;
- de arts specialist in de dermato-venereologie of door de arts specialist in de pediatrie vervolledigt het 3de gedeelte van de aanvraag tot machtiging voor de terugbetaling van actieve verbandmiddelen die over te maken is aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds.
Gepersonaliseerde follow-up door een huisapotheker
Als chronisch zieke neem je misschien 5 of meer geneesmiddelen per dag. Je kan aan je apotheker vragen om je 'huisapotheker' te worden, je te begeleiden en je medicamenteuze behandeling op te volgen.
Waarom voor een huisapotheek kiezen?
De apotheker is per definitie de geneesmiddelenexpert. Deze heeft een globaal zicht op de geneesmiddelen die je inneemt. Deze is dus het best geplaatst om je te begeleiden bij je geneesmiddelengebruik, om je gepersonaliseerd advies te geven en je aan te moedigen om je behandeling trouw te volgen. Dat laatste is soms ingewikkeld omdat de behandeling uit verschillende geneesmiddelen kan bestaan.
Wat gaat je huisapotheker doen?
- Deze geeft je een persoonlijk medicatieschema
Je huisapotheker stelt een persoonlijk medicatieschema op bestaande uit de geneesmiddelen met en zonder voorschrift. Het gaat om een volledig overzicht van je geneesmiddelen dat voortdurend wordt bijgewerkt. Dat medicatieschema bevat alle nuttige informatie over de ‘posologieën’, de doseringen, de innamemomenten van elk geneesmiddel. - Deze deelt de voor jou nuttige gegevens met je andere zorgverleners
Als je ermee akkoord gaat, kan je huisapotheker de relevante informatie over je geneesmiddelen delen met andere apothekers of andere zorgverleners die een therapeutische band met je hebben.
Hoeveel kost het?
Als je aan de voorwaarden voldoet, zullen de diensten van een huisapotheker je niets kosten, want de ziekteverzekering neemt de kosten volledig ten laste.
Voor wie?
Elke patiënt heeft het recht om een huisapotheker te kiezen. Maar voor de terugbetaling van de verstrekking 'huisapotheker' door de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) moet je aan elk van de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bent chronisch ziek.
- Je gaat naar een openbare apotheek.
- Je verblijft niet in een rustoord of in een rust- en verzorgingstehuis.
- Eenzelfde apotheek heeft je over een periode van 1 jaar op zijn minst 5 verschillende geneesmiddelen afgeleverd die de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) terugbetaalt, waaronder minstens 1 chronisch geneesmiddel.
Je zal in die doelgroep als prioritair worden beschouwd als je deel uitmaakt van een van deze 4 subgroepen:
- Je hebt het statuut van 'chronisch zieke' met een globaal medisch dossier.
- Je volgt een diabetesvoortraject en je hebt recht op een educatie door de huisapotheker (of door een apotheker die in dezelfde openbare apotheek werkt als de huisapotheker).
- Je neemt minstens 5 chronische geneesmiddelen over een periode van 1 jaar.
- Je hebt een follow-up van de farmaceutische verzorging nodig of je hebt daaraan een specifieke behoefte.
Hoe kies je een huisapotheker?
De apotheker die je hebt gekozen zal je de bedoeling van de functie van ‘huisapotheker’ uitleggen en je voorstellen om samen een overeenkomst te ondertekenen. Dit gaat over een tweevoudig akkoord: 1e akkoord betreft de follow-up van de farmaceutische verzorging en het 2e akkoord gaat over het elektronisch delen van je gezondheidsgegevens tussen de zorgverleners die je behandelen. Het gaat dan over je eHealthConsent.
Je kan je toestemming zelf registreren op de site www.patientconsent.be, of aan je arts, je apotheker of je ziekenfonds vragen om dat voor jou te doen.
Mag je zelf je huisapotheker kiezen, van huisapotheker veranderen of je huisapotheker opzeggen?
Je bent volledig vrij om al dan niet een huisapotheker te kiezen. Je beslist of een gepersonaliseerde follow-up van je behandeling door een apotheker al dan niet nuttig is voor jou.
Hulp nodig in het vervolledig van deze stappen? Contacteer dan onze sociale dienst.
Onze medewerkers van de sociale dienst luisteren naar jou, ondersteunen je en geven de nodige begeleiding. Indien nodig, zullen zij je doorverwijzen naar een gespecialiseerde dienst. Deze dienstverlening is volledig gratis!