Wonen binnen je netwerk
Misschien is een nieuwe woonsituatie binnen je familie of netwerk mogelijk. Een zorg- of kangoeroewoning kan een oplossing zijn. Dan trek je in bij familie, maar heb je tegelijk je eigen woonplek (in een kleinere wooneenheid in een bestaande woning). Omgekeerd kan ook: een mantelzorger komt bij jou wonen.
Een andere, maar minder voorkomende optie is gemengde cohousing, waarbij je samenwoont met andere gezinnen (met kinderen).
Kortverblijf en dag- of nachtopvang
Kortverblijf is een zorgoplossing als je dementie hebt en tijdelijke ondersteuning nodig hebt. Je verblijft dan tijdens een korte periode in een erkende zorginstelling, zowel overdag als ‘s nachts. Bijvoorbeeld als je mantelzorger er niet is door vakantie of ziekte, of om hem of haar even op adem te laten komen.
Een kortverblijf kan ook wel wat ‘langer’ dan de naam doet vermoeden. Je kan in een erkend centrum tot 28 dagen per jaar verblijven met een tussenkomst van Solidaris Brabant. Het kan dus ook een oplossing zijn als de zorgnood tijdelijk intensiever is.
Heb je ondersteuning nodig voor een periode van maximaal 24 uur? Dan kan je ook worden opgevangen voor een dag en/of nacht in een erkend centrum. Zo heb je contact met anderen en heeft je mantelzorger even tijd om iets anders te doen. Ook hier krijg je een tussenkomst van Solidaris Brabant.
Assistentiewoning en woonzorgcentrum
Als zelfstandig thuis wonen niet meer lukt, moet je misschien uitkijken naar een woonzorgcentrum. Je eigen huis vaarwel zeggen, is een grote stap. Soms is die beslissing een opluchting, soms is ze een zware opgave. Voor jou, maar ook voor je mantelzorger(s).
Maar weet dat je in een woonzorgcentrum de beste zorgen krijgt, op jouw maat en afgestemd op je specifieke behoeften. Ernaar verhuizen hóeft niet negatief te zijn. De kans is zelfs groot dat je je beter voelt. Alles is er afgesteld op personen met dementie en er is 24 uur per dag professionele hulp.
Wanneer je op zoek gaat naar een woonzorgcentrum breng je best een bezoekje aan verschillende woonzorgcentra om een goed beeld te krijgen van de voorzieningen. Bekijk hoe bereikbaar het woonzorgcentrum is voor de mantelzorger(s) en familie en vrienden. Bevraag je ook goed over het kostenplaatje: welke kosten zijn inbegrepen en welke niet? Krijg je een gedetailleerde afrekening? Hoeveel bedraagt de waarborg? Ook de dienstverlening van een woonzorgcentrum is belangrijk: Welke diensten biedt het WZC aan? Mag je eigen meubels meenemen naar je kamer? Wat is je indruk van het personeel?
Misschien is een assistentiewoning een mogelijkheid. Je kent het misschien ook wel als een ‘serviceflat’. Het is een appartement aangepast aan de noden van iemand die ouder wordt. Je woont nog altijd zelfstandig, ook als het soms wat moeilijker gaat, met de nodige ondersteuning van thuiszorg of mantelzorg.
Zorg er zeker voor dat je op zoek gaat naar een erkende assistentiewoning, want dan ben je zeker van de kwaliteit en dat de assistentiewoning voldoet aan de strenge eisen van de overheid.