< Terug naar het overzicht

Hulp bij mantelzorg

Om de zorg voor jezelf haalbaar te houden, kan je gelukkig rekenen op ondersteuning. Administratief en financieel, maar ook emotioneel. 

Probeer voor jezelf in kaart te brengen waaraan jij precies nood hebt: info, hulp bij de (thuis)zorg, contact met andere mantelzorgers, groepsactiviteiten, me-time, mantelzorgvakanties …

Mantelzorger, denk ook aan jezelf

Leven met dementie is hard. Maar ook voor een mantelzorger kan leven ‘naast’ dementie zwaar zijn. Al haal je veel voldoening uit de zorg voor je naaste, het is fysiek en mentaal niet te onderschatten. Denk dus regelmatig aan jezelf. Nee, dat maakt je niet egoïstisch. Integendeel, je kan pas goed zorgen voor iemand als je goed zorgt voor jezelf.

5 tips om goed voor jezelf te zorgen

  1. Houd dementie niet verborgen. Laat je omgeving weten dat jij en je naaste te maken hebben met de ziekte. Als iedereen die de persoon met dementie kent op de hoogte is, is er meer begrip en worden sommige zaken eenvoudiger.
  2. Deel je problemen of twijfels. Praat over je situatie met je omgeving, maar zeker ook met lotgenoten. Zij weten wat jullie meemaken. Dat kan je doen in dementiecafés of praatgroepen. Voel je de nood aan professionele hulp? Je kan altijd een beroep doen op een psycholoog.
  3. Schakel op tijd hulp in. Hulp inroepen is geen schande. Door op tijd hulp in te schakelen, kan je je als mantelzorger net concentreren op belangrijke zaken, zoals fijne momenten doorbrengen met je naaste met dementie. Onze thuiszorgdiensten bieden je de juiste zorg, op maat. 
  4. Geef je eigen vakantie niet op. Ook jij hebt recht op vakantie. Even de tijd nemen om uit te blazen en energie op te doen. Je hoeft je eigen vakantie helemaal niet op te geven omdat je zorgt voor iemand met dementie. Het is net die ontspanning die maakt dat je de zorg aankan. Check bij een erkend centrum voor kortverblijf om te horen wat de mogelijkheden voor tijdelijke opvang zijn. 

    Of geniet van een deugddoende mantelzorgvakantie met Coponcho: samen weg, maar zonder de zorg. Die nemen vrijwilligers even van je over.
     
  5. Laad je batterijen op. Maak voldoende tijd voor sociale contacten of iets leuks voor jezelf. Ontspanning en zelfzorg is zo belangrijk. Ga je graag wandelen of sporten? Geniet je van een boek? Of duik je graag in de keuken? Herbron je in de wellness? Wat het ook is, blijf de zaken doen die jou ontspannen. Het houdt je energie op peil.

    Enkele tips om je batterijen op te laden: 6 manieren om mindful aan mantelzorg te doen.

Hoe ga je om met een veranderde relatie?

Eens je mantelzorger bent van iemand met dementie, zal jullie relatie veranderen. Dat is normaal. Je leert een naaste plots op een heel andere manier kennen. Ook als je naaste verhuist naar een woonzorgcentrum, blijft je mantelzorger. 

Je gaat van een partner-, ouder-kind-, familiale of vriendschappelijke band naar een zorgrelatie. Maar ook dat is een cruciale relatie. Het geheugen gaat misschien achteruit, maar mensen met dementie weten nog heel lang wie voor hen zorgt en bij wie ze zich veilig voelen.