< Terug naar het overzicht

Blijf sociaal actief

Mensen met dementie kunnen op een bepaald moment de neiging hebben om zich af te sluiten en minder sociaal contact te zoeken omdat ze zich onzeker voelen. Terwijl dat contact en het omgaan met anderen net erg belangrijk is om de symptomen van de aandoening beter te controleren.  

Sociaal contact vermindert stress en verbetert je humeur. Blijf daarom zoveel mogelijk dingen ondernemen met je familie, vrienden en omgeving. Heb je een favoriete hobby? Oefen die uit zolang je kan, eventueel met enkele aanpassingen. Er lukt vaak meer dan je denkt! Zat je in een vereniging of club? Blijf erheen gaan als je kan.

Wat denk je van een georganiseerde activiteit?

Heb je al gedacht om deel te nemen aan een georganiseerde activiteit? Dan heb je alvast zelf geen dingen te regelen. Dat zorgt voor minder stress.

Ontdek het aanbod van onze partners.

Inspiratie voor activiteiten voor mensen met dementie?

  1. HAAL HERINNERINGEN OP
    Bij dementie verdwijnen de herinneringen aan vroeger vaak als laatste. Vertellen of mijmeren over het verleden geeft een veilig en zeker gevoel.
    - Luister (samen met iemand) naar je lievelingsmuziek van vroeger. In een vroeg stadium van de ziekte kan je muziek nog linken aan personen en gebeurtenissen uit je jeugd. Misschien kan je ook samen met je mantelzorger naar een optreden gaan.
    - Maak een fotoboek of herinneringendoos. Foto’s of bepaalde waardevolle spullen kunnen heel wat zaken terugbrengen.
    - Bezoek je geboorte- of opgroeistreek. Wie weet ontmoet je vroegere buren of staat het ouderlijk huis er nog. Verhalen en emoties komen zeker naar boven.
    - Voetbalfan? Gek van basketbal? Ga samen naar een (lokale) wedstrijd of een match van je vroegere club.
    - Nodig een jeugdvriend(in) uit om bij te praten.
    - Zoek oude recepten en maak lievelingsgerechten uit de kindertijd klaar.
     
  2. BEWEEG
    Bewegen hoeft niet altijd (intensief) sporten te zijn. Het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft. Een beetje beweging, het liefst in de gezonde buitenlucht, heeft een positief effect op het humeur en de mentale gezondheid, maar ook op het slaapritme en eetpatroon.

    - Lukt het om te sporten? Pik een oude, favoriete sport of hobby op.
    - Ga wandelen of rustig fietsen. Combineer het met een fijne picknick bij mooi weer.
    - Tuinier, doe eenvoudige klusjes of haalbare huishoudelijke taken (stofzuigen, de afwas doen …).
    - Kleinkinderen? Dat zijn de ideale personen voor een leuk spelletje, zoals verstoppertje, tikkertje, een potje voetbal …
     
  3. ZING OF MAAK MUZIEK
    Bezig zijn met muziek heeft een positief effect bij dementie. Zingen en liedjesteksten, het zijn zaken die het langst blijven hangen. Muziek roept ook emoties en herinneringen op. In Vlaanderen vind je verschillende koren waar jij en je mantelzorger jullie liefde voor zingen en muziek kunnen beleven. Neem een kijkje op www.koorenstem.be
    - Trek de stad in en bezoek een museum, ga iets drinken of eten op een terras, maak een wandeling door een historisch centrum … Check gerust bij je gemeente of ze lokaal begeleide wandelingen organiseren (ook voor mensen met dementie). Ook heel wat Vlaamse musea bieden aangepaste rondleidingen aan voor personen met dementie en hun mantelzorger.
    - Neem deel aan een georganiseerde groepsactiviteit. Je moet zelf geen dingen regelen, dat zorgt voor minder stress. En het is een prima manier om connectie te maken en sociaal verbonden te blijven. Check zeker de activiteiten van de Zorgmoatjes van S-Plus of van mantelzorgorganisatie Coponcho. - Ga op vakantie. Heb je al gehoord van de mantelzorgvakanties van Coponcho in samenwerking met Solidaris? Dat zijn vakanties waarbij je mantelzorger de zorg even kan overlaten aan ervaren vrijwilligers. Zo kunnen jullie allebei ontspannen en genieten.
     
  4. GA OP UITSTAP
    Er even tussenuit zijn, doet deugd.

    Trek de stad in en bezoek een museum, ga iets drinken of eten op een terras, maak een wandeling door een historisch centrum … Check gerust bij je gemeente of ze lokaal begeleide wandelingen organiseren (ook voor mensen met dementie). Ook heel wat Vlaamse musea bieden aangepaste rondleidingen aan voor personen met dementie en hun mantelzorger.
    - Neem deel aan een georganiseerde groepsactiviteit. Je moet zelf geen dingen regelen, dat zorgt voor minder stress. En het is een prima manier om connectie te maken en sociaal verbonden te blijven. Check zeker de activiteiten van onze partners of van mantelzorgorganisatie Coponcho. 
    - Ga op vakantie. Heb je al gehoord van de mantelzorgvakanties van Coponcho in samenwerking met Solidaris? Dat zijn vakanties waarbij je mantelzorger de zorg even kan overlaten aan ervaren vrijwilligers. Zo kunnen jullie allebei ontspannen en genieten.
     
  5. BEKIJK FILMS OF SERIES
    Er bestaan verschillende interessante en mooie films, series en documentaires over leven met dementie. Ernaar kijken kan helpen om het proces beter te begrijpen en/of te verwerken. En het is ook gewoon gezellig om samen in de zetel te kruipen voor een film- of tv-avondje.

    Enkele aanraders: Still Alice, Façades, Vortex, The Notebook, Supernova, The Father, Iris, Extreme love: dementia (Louis Theroux), Alive Inside, Dementia and us, It is not over yet

    Vind je programma’s over dementie te confronterend? Dan zijn er andere rustgevende alternatieven om samen naar te kijken: natuurdocumentaires, historische programma’s, humoristische films of series, animatiefilms …
    Las je graag boeken, maar lukt het niet meer om je zo lang te concenteren? Dan kan een audioboek, waarbij je luistert naar het verhaal, een fijn alternatief zijn.
     
  6. STIMULEER CREATIVITEIT
    Probeer creatief bezig te blijven, zolang dat lukt.

    - Schilder. Schilderen kan een plezante activiteit zijn, zowel voor iemand met dementie als de mantelzorger. Of met kleinkinderen.
    - Knutsel. Decoratie maken voor een bepaalde gelegenheid bijvoorbeeld.
    - Puzzel. Puzzelen (een legpuzzel maken) daagt de hersenen uit.
    - Lees de krant of een tijdschrift. Je bladert en kiest zelf de interessante stukken uit. En je kan je leestijd gerust spreiden over de dag.
     
  7. STIMULEER EN PRIKKEL DE ZINTUIGEN
    Blijf zoveel mogelijk de zintuigen prikkelen. Zeker bij personen met gevorderde dementie. Daarvoor is een voelschort of voelkussen bijvoorbeeld zeer goed. Op een gewone schort kan je eenvoudig materialen aannaaien, zoals linten, belletjes, knopen. Zo’n schort of kussen aaien en eraan friemelen maakt je rustiger en het stimuleert tegelijk de zintuigen. 
     
  8. GENIET VAN EEN MASSAGE
    Bij dementie ervaar je sneller angstige gevoelens of onrust, omdat de ziekte verwarrend kan aanvoelen. Een ideale manier om weer rust te brengen, is een ontspannende handmassage (met een zachte lotion). Het lichte lichamelijke contact zorgt ook voor genegenheid en geborgenheid.

Welke sport en beweging zijn goed?

Bewegen is altijd goed, voor iedereen. Dus ook voor personen met dementie blijft voldoende beweging aanbevolen. 

Dat moet niet per se intensief sporten zijn. Het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft en jezelf niet te hard uitput. Een beetje fijne beweging, het liefst nog in openlucht, heeft een positief effect op je humeur, maar ook op je slaapritme en eetpatroon.  

Vind je het moeilijk om er in je eentje aan te beginnen? Neem dan eens deel aan een groepsactiviteit. Het is een prima manier om connectie te maken met anderen en sociaal verbonden te blijven.  

Als omgeving van iemand met dementie kan je beweging stimuleren. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen een oude sport uitoefenen. Of jullie kunnen samen poetsen, klussen, tuinieren, elke dag dezelfde wandeling maken …