9 tips om je te beschermen tegen de hitte
Doe wat je kunt afhankelijk van je middelen en gezondheidstoestand! Deze tips zijn zowel in ons land als in het buitenland van toepassing.
- Drink regelmatig, zelfs als je denkt dat je geen dorst hebt.
- Drink meer dan gewoonlijk: verhoog je vochtinname tijdens perioden van grote hitte (tijdens en buiten de maaltijden): drink gemiddeld 1,5 liter water per dag.
- Wacht niet tot je dorst hebt om te drinken (naarmate we ouder worden, heb je minder vaak dorst).
- Beperk dranken met te veel suiker, alcohol, thee en koffie, want die drogen uit.
- Neem een drinkbus of fles water mee als je het huis verlaat (Op deze website https://eaupotable.info/nl/be-belgie vind je drinkwaterpunten in binnen- en buitenland).
- Als je diarree hebt, loop je risico op uitdroging. Omgekeerd kan constipatie het gevolg zijn van uitdroging. In beide gevallen is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. -
Eet regelmatig, zelfs als je niet veel honger hebt.
- Beperk de consumptie van te zoet/te zout voedsel (deze brengen een risico op uitdroging met zich mee).
- Eet lichte maaltijden, koude gerechten en veel fruit en groenten (rijk aan water en mineralen) (top 5 van meest hydraterende voedingsmiddelen: komkommer, sla, tomaat, courgette en watermeloen).
- Bewaar je eten correct (gebruik een koeltas of frigobox en zet voedsel snel terug in de koelkast). - Verfris jezelf regelmatig om je lichaam koel te houden. Dat kun je doen met een verstuiver, ventilator, tocht, koude douches, een vochtige doek om op je lichaam te leggen, voetbaden met koud water, waaier, enz.
- Draag luchtige kledij.
- Draag open kleding en schoeisel om de bloedsomloop niet te belemmeren en zweet te helpen verdampen.
- Draag loszittende, lichtgekleurde kleding.
- Draag katoen of linnen (dat laat de huid ademen en droogt snel).
- Vermijd synthetische materialen. - Houd de temperatuur in huis constant: zorg voor een koele omgeving door het binnen fris te houden.
- Probeer de temperatuur in huis tussen 22 en 27 °C te houden.
- Sluit overdag je ramen, luiken en gordijnen.
- Verlucht in de ochtend en bij zonsondergang/'s nachts.
- Gebruik niet te veel elektrische apparaten die warmte genereren.
- Gebruik een luchtkoeler.
- Zet een ventilator voor het raam als het buiten koel is.
- Hang vochtige witte lakens aan de ramen.
- Maak je gordijnen vochtig.
Meer info hierover nodig? Klik hier. -
Vermijd blootstelling aan de zon: uv-stralen kunnen je huid in slechts 15 minuten beschadigen. De meeste zonnebrand ontstaat in België en vaker tijdens een openluchtactiviteit dan bij het zonnen. Dus wees waakzaam en bescherm jezelf tegen huidkanker, een zonnesteek en brandwonden aan de huid en ogen. De laatste cijfers tonen een verdere stijging van het aantal huidkankers. In 2021 werd in België bij 49 065 mensen huidkanker vastgesteld.
Lees meer over de uv-index (maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling) en pas de volgende tips toe vanaf een uv-index van 3, tips aanbevolen door de UV-campagne van de Stichting tegen Kanker. De boodschap is: “Bescherm je huid en pas de 3 tips toe: zon weren - kleren – smeren.”:
- Zon weren: Blijf tussen 12u en 15u zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bv. water, zand en sneeuw de blootstelling aan de zon verhogen.
- Kleren: Bedek je huid met beschermende kledij, draag een hoed of pet en een zonnebril met uv-bescherming. Dicht geweven stof beschermt beter.
- Smeren: Smeer je om de 2u royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met UVA- en UVB-filters en waterbestendig). Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en werken alleen in combinatie met schaduw en kledij. Smeer je zeker in na het zweten, zwemmen en afdrogen.Besteed extra aandacht aan de bescherming van (jonge) kinden tegen UV.
De uv-index van jouw locatie checken? Download gratis de SunSmart Global UV-app!
Voor meer informatie hierover kan je ons artikel 'Veilig in de zon' raadplegen om te weten hoe je kan genieten van de zon zonder jezelf in gevaar te brengen en zonnebrand, brandwonden, vroegtijdige veroudering van de huid of zelfs het ontwikkelen van huidkanker te voorkomen. Hier vind je de getuigenis van Marianne die huidkanker had.
- Wees voorzichtig bij het innemen van geneesmiddelen. Als je (veel) geneesmiddelen neemt, moet je goed gehydrateerd blijven (uitdroging kan het effect van de medicatie veranderen). Sommige geneesmiddelen kunnen de effecten van warm weer op het lichaam versterken, of het lichaam verhinderen zich aan de warmte aan te passen. Bovendien kan uitdroging de concentratie van geneesmiddelen in het lichaam veranderen, wat de effecten van medicatie op het lichaam wijzigt.
- Beperk lichamelijke activiteit.
- Verminder de intensiteit van je normale activiteiten.
- Stel intensieve niet-essentiële activiteiten uit (zoals grasmaaien, fitnessen, enz.).
- Doe de activiteit voor 11.00 uur of na 18.00 uur. - Help anderen.
- Hou contact met je dierbaren/vrienden/familie/buren en hou kwetsbare personen in het oog. De symptomen zijn onder andere spierkrampen, uitputting, verwardheid, ongewone vermoeidheid, hitteberoerte en zonnesteek, droge mond, hoofdpijn, misselijkheid/overgeven, hoge lichaamstemperatuur, duizeligheid en lichtheid in het hoofd, kortademigheid, abnormale ademhaling, zwelling van het gezicht, handen, voeten en enkels, verminderde behoefte om te plassen en donkergekleurde urine, enz.
- Doe alvast iets terwijl je wacht op hulp: breng de persoon naar een koele plaats (indien mogelijk), trek de kleren uit, breng koud water aan op grote delen van de huid en waai de persoon zoveel mogelijk koelte toe.
Heb je vragen?
- Raadpleeg je apotheker of huisarts. Je kunt ook contact opnemen met het OCMW, de gemeente en thuiszorg.
- Bezoek ons team in onze kantoren:
Waar en wanneer?
-
Dinsdag 04 juni van 9.00 tot 12.00 uur in het kantoor in Brussel (Zuidstraat 111, 1000 Brussel)
-
Donderdag 06 juni van 9.00 tot 12.30 uur in het kantoor in Sint-Jans-Molenbeek (Gentsesteenweg 122, 1080
Sint-Jans-Molenbeek) -
Donderdag 13 juni van 9.00 tot 12.30 uur in het kantoor in Vilvoorde (Grote Markt 1, 1800 Vilvoorde)
-
Donderdag 20 juni van 9.00 tot 12.30 uur in het kantoor in Aarschot (Bogaardenstraat 25, 3200 Aarschot)
Regionale hulp
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: activeert haar hittegolfplan bij zeer warm weer. Ouderen, mensen die geïsoleerd zijn of in een kwetsbare of afhankelijke situatie verkeren, kunnen gratis bellen naar 0800 35 550 (tijdens kantooruren).
- Vlaams-Brabant: Kan je contact opnemen met de medisch milieukundigen per zone:
- Voor de zone Zenneland: 02 527 52 99
- Voor de zone Oost-Brabant: 0471 84 67 18