Melktanden blijven niet lang in de kindermond, toch mogen ze niet verwaarloosd worden. Ze zijn immers gevoeliger voor cariës (tandbederf). Als het tandbederf te ernstig is, kunnen de aangetaste tanden niet meer behandeld worden en moeten ze getrokken worden. Dat kan gevolgen hebben voor de uitspraak en de taalontwikkeling, de esthetiek, het gevoel van eigenwaarde en het algemeen welzijn van het kind. Bovendien kan de blijvende tand, die in de plaats komt van de melktand, te vroeg en scheef doorkomen. Dat verstoort op zijn beurt weer het doorkomen van de andere blijvende tanden.
TOT DE TANDEN BEWAPEND!
Om gaatjes te voorkomen, is een goede mondhygiëne vanaf jonge leeftijd noodzakelijk. Zo kan je je tanden de komende decennia beter beschermen.
Poets regelmatig
Zorg ervoor dat je kind het gewend wordt om zijn of haar tanden te poetsen van zodra de eerste tanden doorkomen. Gebruik hiervoor een kleine, zachte borstel. De benodigde hoeveelheid tandpasta komt ongeveer overeen met de grootte van een rijstkorrel. Je kunt je kind tijdens het baden aan de tandenborstel laten gewennen door hem of haar erop te laten kauwen.
- Vanaf 2 jaar is het raadzaam om je kind twee keer per dag, gedurende minstens 2 minuten, de tanden te laten poetsen (na de maaltijd). Leer je kind geleidelijk aan de mond te spoelen en te spuwen (dat is zelden mogelijk voor 4-5 jaar).
- Help je kind bij het poetsen, totdat je er zeker van bent dat hij of zij de tanden alleen kan poetsen. Gebruik hiervoor een kindertandenborstel en een erwtje tandpasta met fluoride. Zodra twee tanden elkaar raken, moet je kind elke dag flossen.
- Gemiddeld is hulp bij het tanden poetsen nodig tot de leeftijd van 8 jaar. Blijf daarna het gebit wel controleren.
- Vervang de tandenborstel om de 3 maanden of sneller als de haartjes niet meer recht staan.
Zorg voor gezonde eetgewoonten
- Een evenwichtige, gevarieerde voeding zonder overtollige suikers, die het kind stimuleert om goed te kauwen, blijft de basisvoorwaarde voor een gezond gebit en tandvlees. Laat je kind wennen aan de natuurlijke smaak van voedingsmiddelen. Het is volkomen nutteloos om suiker toe te voegen.
- Leer je kind om geen suikerhoudende voedingsmiddelen meer te eten of te drinken na het tanden poetsen.
Gebruik speciale tandpasta
- Kinderen onder de 6 jaar hebben de neiging om veel tandpasta in te slikken. Als ze een tandpasta voor volwassenen met een hogere dosering gebruiken, kunnen er witte vlekken op de tanden ontstaan (fluorose). Daarom is het raadzaam om kinderen onder de 6 jaar een tandpasta te geven die minder dan 500 ppm fluoride bevat. Vanaf 6 jaar kunnen kinderen hun tanden poetsen met tandpasta die meer dan 500 ppm fluoride bevat.
- Er zit voldoende fluoride in tandpasta. Daarom hoef je geen extra druppels of tabletjes te geven, tenzij in welbepaalde gevallen op doktersvoorschrift.
Ga regelmatig naar de tandarts
- De eerste preventieve raadpleging bij de tandarts vindt plaats rond 2-jarige leeftijd. Tijdens dit bezoek kan de tandarts preventief advies geven en een vertrouwensrelatie met je kind opbouwen. De tandarts kan dan meteen de eerste tekenen van tandbederf opsporen.
- Aarzel uiteraard niet om eerder naar de tandarts te gaan in geval van twijfel (bv. bij beginnend tandbederf of scheve tandgroei) of een ander probleem (bv. een val op de tanden).
- Bovendien worden bezoeken en behandelingen (met uitzondering van orthodontie en extractie van een melktand) volledig terugbetaald tot de leeftijd van 18 jaar, op voorwaarde dat je tandarts de geconventioneerde tarieven toepast.
Speel de spelletjes
Wil je je kind op een amusante manier bewustmaken van een gezond melktandgebit? Download dan hier de talrijke spelletjes. Aan de hand van een woordzoeker, quiz, doolhof, ... wordt aan je kind belangrijke kennis meegegeven.
Doe de test
Wil je weten hoe gezond de melktanden van je kind zijn? Doe dan hier de test.
Vul de vragen in over tandenpoetsen, eetgewoontes en tandartsbezoek en ontdek hoeveel risico je kind loopt om gaatjes te krijgen in de melktanden.
Deze test is geschikt voor ouders van kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar.
Gerelateerde publicaties
Raadpleeg onze Dentimutgids voor nog meer voordelen!
Volgende stap
Inloggen in e-Mut
Op e-Mut kan je je dossier raadplegen, je terugbetalingen controleren, je documenten downloaden ... allemaal via je computer
Kom langs in een kantoor
We hebben tientallen kantoren, verspreid over Brussel en Vlaams-Brabant. Onze mobiele Mobi-Mut kantoren doorkruisen onze regio en houden halt in de gemeentes waar geen vast kantoor is.